Licht op Betrokkenheid

Lamp 2 (res) IMG_2485Wat kun jij doen (als leidinggevende, manager, collega, vriend,…) om het mogelijk te maken dat mensen in je omgeving hun betrokkenheid, motivatie, eigenaarschap in verbinding (kunnen) brengen met waar jij in gelooft? Niet manipulatief of met verborgen agenda’s, niet dwingend, maar gewoon open en bloot in alle helderheid en eerlijkheid?

Zes zaken blijken daarbij essentieel. Zes kernelementen met een volgordelijkheid; het één komt na het ander. Helderheid, verbinden met de ander, interafhankelijkheid, er zijn, feedback en -forward en afronden van zaken. Onderkenning en erkenning hiervan maakt ons leven een stuk eenvoudiger. Maar daar moet je altijd aan blijven werken. En dat moet je maar willen… Wil je dat? Wil je dat echt?

Het gebeurt nu eenmaal af en toe dat de betrokkenheid van mensen niet is wat we hopen of verwachten, dat we betrokkenheid en motivatie omlaag zien gaan. Dan kunnen we in alle bescheidenheid toch slechts de vraag stellen van wat we zelf niet hebben gedaan, wat we hebben nágelaten waardoor dit gebeurt of is gebeurd. En het alsnog een plaats geven en oppakken. Als je graag betrokkenheid en eigenaarschap wilt van de mensen in je omgeving (team/organisatie/gezin…), begin dan met zelf eigenaarschap te nemen voor je eigen rol daar in…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *